MATRÄTTER & RECEPT FÖR MATPARTYT!
Råbiff med tryffelaioli och sotad grönkål
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing veniam incdunt was labore et dolore magna aliqua enim ad minim veniam.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Utenim minim veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris amet, consetur adipscing elitsed eiusmod tempor incididunt a labore dolore magna aliqua. Nnima venams tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Utenim minim veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris amet, consetur adipscing elitsed eiusmod tempor incididunt a labore dolore magna aliqua. Nnima venams tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Utenim minim veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris amet, consetur adipscing elitsed quis nostrud ullamco laboris ut consequat.
RÅBIFF
TRYFFELAIOLI
Börja med att lägga in oxfilébiten en stund i frysen, ca 20 minuter. När den blir lite fryst är det lättare att hacka den.
Gör sedan majonnäsen: Vispa äggulor, vinäger och senap så det blir lite luftigt. Tillsätt sedan matolja precis som vanligt när du gör majonnäs, lite i taget till att börja med så att du ser att den sätter sig. Vispa hela tiden! Jag brukar använda stavmixer så går det lite fortare.
När majonnäsen har fått rätt färg och konsistens så droppar jag i tryffeloljan, tillsätter finhackad tryffel och smakar av med salt och peppar. Tryffeloljan beror på hur mycket tryffelsmak du vill ha. Majonnäsen kan göras dagen innan om du vill spara tid.
Vidare till garnityren. Värm upp frityroljan till ca 180 grader. Var försiktigt och ha en stor kastrull så det inte bubblar över. Glöm inte lock och termometer! Strimla purjolöken i långa smala strimlor. Skala rödbetan och skiva den tunt, jag brukar använda mandolin eller osthyvel och strimla sedan skivorna av rödbeta.
När oljan har kommit upp i temperatur är det bara att fritera. Purjolöken går väldigt fort och när den börjar bli lite gyllene är den klar att tas upp och läggas på hushållspapperpapper, salta den lite. Gör sedan likadant med rödbetan. Den blir lite ”rostig” i färgen när den är klar.
Finhacka formfranskan och stek långsamt i rikligt med smör. Den ska rostas länge för att bli gyllene i färgen och riktigt krispig och få en nötig smak. Låt torka till på hushållspapper. Brödet kan du också göra dagen innan.
Till sist så svänger du ihop råbiffen. Finhacka oxfilén, löken och kaprisen och vänd ner det i en skål med lite olivolja, salt och svartpeppar. Klipp av krassen och vänd ner precis innan servering. Tänk på att inte ha råbiffen ståendes för länge innan servering, då tar löken över smaken.
Lägg upp råbiffen på önskat sätt på tallrik, smula över brödsmulor och toppa med friterad purjolök och rödbeta.
© Matparty! | http://mat.party
MATRÄTTER & RECEPT FÖR MATPARTYT!